Naar inhoud
  • General info
  • Vind een professional

Spataderbehandeling met laser

 

Spataderen, de blauwe, verwijde, kronkelende aderen die net onder de huid lijken te liggen, zijn het gevolg van problemen met de klepjes in de aderen. Die klepjes zorgen ervoor dat het bloed naar het hart terugstroomt en vangen de druk op die het bloed op de aderwanden uitoefent. Spataderen komen meestal op de benen voor en kunnen erg ontsierend zijn.

Kleine spataderen, die vooral in dicht vertakte kluwens voorkomen, zijn in de meeste gevallen volkomen onschuldig. Ook middelgrote spataderen geven meestal weinig aanleiding tot klachten. Grote spataderen komen het vaakst voor aan de binnenzijde van het been en kunnen aanleiding geven tot klachten. Het gaat dan meestal om een loom gevoel in de benen, rusteloze benen, of over pijn. Stoot je je been en raakt een spatader beschadigd, dan kan dat een bloeding veroorzaken.

Bij het ontstaan van spataderen spelen onder meer erfelijke factoren een rol. Ook je levensstijl kan een invloed hebben. Als je veel staat, vergroot de kans op spataderen. Vrouwen hebben er bovendien vaker last van dan mannen. Zwangere vrouwen lopen een verhoogd risico. Ook een bloedstolsel kan de oorzaak zijn van spataderen. Door het bloedstolsel raken de klepjes in de aderen beschadigd en komen de omliggende klepjes onder druk te staan. Op die manier ontstaan spataderen. Slechte circulatie kan daarnaast ook leiden tot een vochtophoping, die dan weer aanleiding kan geven tot een beenzweer (open been) of tot andere huidproblemen (donkere vlekken of eczeem). In dat geval moet je uiteraard een arts raadplegen.

Baren je spataderen je zorgen of vind je ze storend, praat er dan zeker over met je arts. Spataderen verdwijnen immers niet vanzelf. Je arts kan gebruik maken van een dopplerapparaat om de stroming van het bloed in je aderen te beluisteren en mogelijke problemen op te sporen. Tijdens een duplexonderzoek kan die stroming ook in beeld worden gebracht en kan je arts bepalen waar de slecht functionerende kleppen zich precies bevinden. Je arts zal je dan een gepaste behandeling voorstellen.