Naar inhoud
  • General info
  • Vind een professional

Algemene informatie over behandelingen met laser

Print

Home / Algemene info over laserbehandeling

 

Op deze website vind je informatie over baanbrekende behandelingen voor veelvoorkomende aandoeningen. Deze behandelingen zorgen voor uitstekende resultaten, meer comfort, minder pijn en een sneller herstel.

Een groot deel van de behandelingen op deze site is gebaseerd op lasertechnologie. In andere behandelingen wordt intens gepulseerd licht gebruikt. En in nog andere gaat het om radiofrequentie. Hieronder vind je wat achtergrondinformatie.

 

 

Laserlicht

Een lasertoestel brengt een smalle bundel sterk geconcentreerd licht voort. Dat licht heeft maar één golflengte, eenvoudiger gezegd: maar één kleur. En die golflengte wordt perfect afgestemd op het doel dat men wil bereiken. Terwijl het ene celtype geen invloed ondervindt van een bepaalde golflengte, zal datzelfde licht in staat zijn een ander celtype snel en efficiënt af te breken. Zo kan je met laserlicht de gekleurde huidcellen in een tatoeage aanpakken zonder de rest van de huid te beschadigen, of onderhuidse vetcellen afbreken zonder bloedingen te veroorzaken. Er wordt dus steeds een welbepaald type laserlicht gekozen en alleen de cellen die behandeld moeten worden, zullen er invloed van ondervinden.

Dat laserbehandelingen erg doelgericht zijn, betekent dat er weinig nevenwerkingen zijn. Omdat de omliggende cellen geen schade ondervinden, genees je ook sneller. Na de meeste behandelingen kan je vrijwel onmiddellijk weer aan de slag.

Laserbehandelingen zijn nagenoeg pijnloos. Zo is verdoven niet meer nodig als je tandarts boort met laser.

Bovendien zijn lasertoepassingen veilig. SmartBleach, op basis van laserlicht, is bijvoorbeeld de enige bleekmethode waarvan wetenschappelijk werd bewezen dat ze het tandglazuur niet aantast, maar versterkt.

Lasertoepassingen hebben een hele reeks voordelen, waarvan de meeste mensen zich nauwelijks bewust zijn. Het is altijd interessant om na te gaan of er naast de traditionele behandelingen ook laserbehandelingen mogelijk zijn. Bespreek je plannen met je arts en kies voor je laserbehandeling altijd voor een erkende professional. Zoek je een arts of therapeut in je buurt, neem dan een kijkje op Vind een professional.

 

 

Intens gepulseerd licht

Bij laserlicht gaat het altijd om een heel smalle bundel van sterk geconcentreerd licht. Dat betekent dat met laserlicht steeds maar een klein plekje tegelijkertijd behandeld kan worden. Het gaat om een ronde zone met een maximumdiameter van 2 centimeter.

Daarom wordt voor bepaalde behandelingen geen laserlicht gebruikt, maar intens, gepulseerd licht: een snelle opeenvolging van uiterst sterke lichtstralen met verschillende golflengtes. Hun effect op de te behandelen cellen is vergelijkbaar met de werking van een lasertoestel. Met toestellen die gebruik maken van gepulseerd licht kan een groter oppervlak, tot zo’n 10 vierkante centimeter, in één keer behandeld worden. Dat is interessant voor behandelingen waarbij het gebruik van lasertechnologie erg arbeidsintensief en duur zou worden.

 

 

Radiofrequentie

Hier wordt er geen licht gebruikt, maar wel radiofrequente straling. Deze technologie wordt bijvoorbeeld toegepast voor huidverstrakking. De radiogolven dringen de huid binnen en warmen de diepere huidlagen op. Daardoor wordt de aanmaak van collageen gestimuleerd. Collageen is de stof die de huid veerkrachtig houdt. Na een aantal behandelingen ziet je huid er dus strakker en jonger uit.