Naar inhoud
  • General info
  • Vind een professional

Behandelen van tandvleesproblemen met laser

Print

Home / Tandvleesproblemen / Indicatie

Tandvleesproblemen oplossen met Laser

Gezond tandvlees is een voorwaarde voor een mooi en stevig gebit. Het bloedt niet bij het poetsen en zit stevig om je tanden en kiezen heen. Heb je pijnlijk of bloedend tandvlees, dan kan je last hebben van een tandvleesontsteking of een ander tandvleesprobleem. We sommen enkele voorkomende problemen op:

 

 

Tandvleesontsteking

Als je tandvlees ontstoken raakt, zal het gaan bloeden bij het poetsen of eten, is het rood en gezwollen en lijkt het los te komen van je tanden. De ontsteking is het werk van de schadelijke bacteriën in de tandplaque, het kleverige laagje op onze tanden. Als dat laagje niet voldoende weggepoetst wordt, raakt het tandvlees geïrriteerd en komt het wat losser te zitten. Een beginnende ontsteking wordt gingivitis genoemd. Goed poetsen en spoelen is meestal voldoende om je tandvlees weer gezond te krijgen. En dat is belangrijk, want een vergevorderde ontsteking van het tandvlees, ook wel parodontitis genoemd, is een ernstige en pijnlijke aandoening.

Bij een vergevorderde tandvleesontsteking ontstaan er zogenaamde pockets, open ruimtes tussen de tandwortel en het tandvlees. Daarin kunnen bacteriën ongestoord schade aanrichten. Je kunt er met je tandenborstel immers niet meer bij. In die pockets gaat plaque zitten, die er verhardt tot tandsteen. Dat zorgt voor pijn, waardoor je steeds minder goed zal kunnen poetsen. Je tandvlees bloedt en is erg gevoelig. Je kunt last krijgen van een slechte adem en door de steeds erger wordende ontsteking kan je zelfs je tand verliezen. Vroeger was bij parodontitis een operatie de enige mogelijke oplossing. Gelukkig bieden laserbehandelingen vandaag een veel comfortabeler en minder pijnlijk alternatief. Het is natuurlijk altijd beter het niet zo ver te laten komen. Ga bij beginnende tandvleesproblemen dus meteen langs bij je tandarts.

 

Koortsblaasjes en aften

Heel wat mensen hebben af en toe last van koortsblaasjes. Ook aften zijn een veelvoorkomend probleem. En al zijn het voor de meeste mensen eerder onschuldige kwaaltjes, ze veroorzaken heel wat pijn en ongemak. Reden genoeg dus om er op een heel eenvoudige manier wat aan te laten doen, met lasertherapie.

Vaak is een aft het resultaat van een klein wondje in je mond. Aften kunnen ook ontstaan als neveneffect van chemo- of radiotherapie. Het gaat dan om mucositis, waarbij de aften groter en talrijk zijn. In toonaangevende ziekenhuizen, zoals het Bordet Instituut, het UCL-Saint-Luc, het UZ Leuven en het UZ Gent, maakt een laserbehandeling voor aften daarom deel uit van het standaardpakket voor kankerpatiënten.

 

Littekenweefsel aan de binnenkant van de mond

Als de binnenkant van je wang vaak op dezelfde plaats beschadigd raakt, ontstaat er na verloop van tijd wat littekenweefsel. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als je regelmatig op je wang bijt. Het littekenweefsel vormt een bultje dat in de weg kan zitten en zo weer de oorzaak kan zijn van verdere beschadiging. Dat is op zich niet gevaarlijk, maar wel erg oncomfortabel. Het bultje kan met een laserbehandeling makkelijk weggehaald worden.

Bij een traditionele behandeling gaat dat gepaard met een sterke bloeding, waardoor de meeste tandartsen het littekenweefsel liever laten zitten. Bij een behandeling met laser heb je die bloeding niet.