Naar inhoud
  • General info
  • Vind een professional

Behandeling litteken met laser

Littekenbehandeling met Laser

Als je huid beschadigd raakt

Als je een klein, oppervlakkig wondje hebt, is er na genezing meestal helemaal niets meer van te zien. Dat komt omdat de cellen in de bovenste huidlaag, de opperhuid, erg vaak vernieuwd worden. Beschadigde cellen worden dus makkelijk vervangen door nieuwe, gezonde cellen.

Littekens ontstaan pas als je huid tot in de dieper liggende lederlaag beschadigd raakt. De oorzaak kan een operatie zijn, een letsel of een huidaandoening zoals acne (puistjes). Bij het herstel van zo’n diepe wonde ontstaat littekenweefsel. Hoe opvallend het litteken is, hangt af van de wonde die je opliep, maar ook van de plaats op je lichaam. Als een litteken erg opvalt, kan je dat als heel storend ervaren. Een Fraxel-laserbehandeling biedt dan een oplossing.

 

Drie huidlagen

  • De opperhuid bestaat uit hoorncellen, die voortdurend worden vervangen. Aan de buitenkant van de opperhuid zitten dode hoorncellen, die na een tijdje afschilferen.
  • De cellen in de lederhuid zorgen voor de aanvoer van voedingstoffen en de afvoer van afvalstoffen. In de lederhuid bevinden zich ook de zenuwen die ervoor zorgen dat we pijn, koude en warmte ervaren, en kunnen ervaren hoe iets aanvoelt. De lederhuid geeft de huid soepelheid en spankracht. De stof die daarvoor verantwoordelijk is, heet collageen. In tegenstelling tot de opperhuid, wordt de lederhuid niet voortdurend vernieuwd.
  • De laag onder de lederhuid bestaat uit bindweefsel en uit vetcellen, waarin energie zit opgeslagen. Deze laag, die we het onderhuidse bindweefsel noemen, beschermt het lichaam tegen schokken en tegen de koude.